9 Ekim 2007 Salı

ALIŞ VERİŞ MERKEZİ GÜVENLİĞİ

BÜYÜK MAĞAZACILIK VE ALIŞ VERİŞ MERKEZİ GÜVENLİĞİ ve ALINACAK TEDBİRLER
Büyük mağazacılık ve alış veriş merkezi güvenliğinde başarılı olabilmek için şunu çok iyi analiz edebilmemiz gereklidir; Müşteri memnuniyeti ve asayiş işte en önemli unsur,hem müşteri memnuniyetini sağlayacaksınız hem asayişi. Kesinlikle müşterilere hepsi bir potansiyel suçluymuş gibi bakılmayacak ve bunun analizi profesyonelce yapılacak.
Özel güvenlik personeline gerekli eğitimler sürekli verilerek, her gün göreve başlanmadan önce kısa da olsa mutlaka motivasyon toplantısı yapılması gerekmektedir.Görev yapan özel güvenlik personeline yaptıkları işi profesyonelce yapmaları gerektiği iyi aşılanmalıdır.
Büyük mağazacılık ve alış veriş merkezi güvenliğinde en önemli görev bölgesi giriş çıkış kapılarıdır. Bizim özel güvenlik sektörü olsun, emniyet teşkilatında olsun şöyle bir yanlış kanı vardır. Kapılarda Görev yapan özel güvenlik veya polis memuru 'işe yaramayan veya kafası çalışmayan adamlardır'' diye.
Aslında bu tarz görev yerlerinde yani büyük mağazalar ve alış veriş merkezlerinin giriş çıkışlarında görev yapan personel en iyi ve profesyonellerden seçilmelidir. Düşüne biliyor musunuz günde 50.000 ve 100.000 kişinin giriş çıkış yaptığı bir yerin kapısında önleme araması yapan özel güvenlik görevlisinin hayatında hiç patlayıcı madde görmediğini (c4,c3,tnt,v.b),bombanın ne ve nasıl bir şey olduğunu bilmediğini. İşte bunun için en iyi personel bu görev yerleri için seçilmelidir.Buralarda görev yapan güvenlik personeli müşteriyi güler yüzlü karşılarken işinin ciddiyetinin ne olduğunu da bilmelidir.Alışveriş merkezleri topluma açık yerler olduğundan silahla (tabanca) giriş yapan müşterinin silahını kanunen almayız, sadece ruhsatını sorma yetkimiz vardır, fakat ruhsatsız silahla gelen müşteri içeri alınmaz ve tutanak düzenlenerek kolluk kuvvetlerine teslim edilir.Ruhsatlı silahı ile içeriye giren müşteride kapılarda bulunan güvenlik personeli tarafından telsizle amirlerine bildirilir ve içeride görev yapan sivil güvenlik görevlileri tarafından takip edilir, burada amaç diğer müşterilerin rahatsız olmamasını sağlamaktır.

GÜVENLİĞİ TEHDİT EDEN OLAYLAR: HIRSIZLIK
Büyük mağazacılık güvenliğinde hırsızlık çok çeşitlidir.
a)Mağazaya ürün çalmak için gelenler
b)Mağazaya müşterinin cüdan ve çantasını çalmak için gelenler
c)Mağazaya barkod değişikliği yaparak haksız fiyatla ürün almaya gelenler
d)Personel hırsızlıkları

a)Mağazaya ürün çalmak için gelenler;
Mağazaya ürün çalmak için gelenlerde farklı, farklıdır. Bireysel olarak gelenler ve şebeke olarak gelenler. Bireysel olarak gelenler genelde yalnız olarak hırsızlık yaparlar.
Şebeke olarak gelenler adından da anlaşılacağı gibi en az üç veya dört kişiden oluşurlar,birisi gözetim yaparken bir diğeri servis veren personeli oyalar diğerleri ürün beğenip deniyormuş gibi yaparak ürünleri çalarlar,genelde birbirlerini tanımıyormuş gibi davranarak cep telefonları ile iletişim halindedirler işte bunlar profesyonel hırsızlardır.Çaldıkları ürünleri dışarıda satarak paraya çevirdikleri de ispatlanmıştır.Bunların zararları gerçekten çok büyüktür. Büyük mağazalarda hırsızlık genel olarak soyunma kabinlerinde ve tuvaletlerde gerçekleşir.Hırsızlar, büyük mağazalarda uygulanan müşteri memnuniyetini de çok iyi kullanırlar.Örneğin içeride dolaşırken kasalardaki personelden poşet isterler ve o poşetlere çaldıkları ürünleri koyarak sanki alış veriş yapmışlar gibi çıkar giderler.Bu konuda kasa personeli kesinlikle uyarılmalı (kimseye poşet verilmemelidir.)
Büyük mağazalarda ürünler genel olarak alarm sistemi ile korunur,bunlar plastik (logo diye tabir ettiğimiz)alarm,kağıt alarm ve ince tel alarm(paranın içindeki güvenlik şeridine benzer). Bu alarmlarda art niyetli kişileri durduramaz,çünkü hırsızlar alarmlı ürünle kapıdan çıkınca yakalanacaklarını çok iyi bilirler. Hırsızlar logo alarmları yanlarında getirdikleri keski, kerpeten ve pense gibi aletlerle kabinlerde ürün deneme bahanesiyle alarmın raptiyelerini keserek çıkarmak suretiyle getirdikleri poşet ve çantalara koyarak veya elbiselerinin altına giyerek çıkartırlar.Ben her yakalanan hırsızda yeni bir şey öğrendim, inanın öyle hırsızlıklar oluyor ki filmleri aratmayacak türden, yazımın başında kapılardaki güvenliğin öneminden bahsetmiştim, işte tekrar söylüyorum ki bu mağazalara gelen art niyetli kişilerin aramalarında güvenlik çok dikkatli olmalıdır.
Yanlarında pense, keski, kerpeten v.b aletlerle giriş yapanlar ivedi şekilde amirlerine bildirilerek takibe alınmalıdır.Böylelikle sivil güvenlik personelleri tarafından çok kolay yakalanır veya caydırılırlar.

b)Mağazaya müşterinin cüzdan ve çantasını çalmak için gelenler;
Bunlar mağazalara ürün çalmak için değil ,müşterilerin çanta ve cüzdanlarını çalmak için gelirler.Halk arasında bunlara "tırnakçı" denir. Bütün alış veriş merkezi ve büyük mağazalar bu hırsızlardan bıkmıştır,çünkü bu hırsızlar elit yerleri seçmektedirler,onların da düşüncesi çaldıkları cüzdanın boş çıkmamasıdır.Şimdi diyeceksiniz ki,bu yankesiciler böyle elit bir yere nasıl girebiliyor? Buralarda görev yapan güvenlik görevleri ne iş yaparlar? Bu yankesiciler basit insanlar değildir, hafife alınmamalıdır,çünkü "Profesyoneldirler" .Hırsızlık yaptırdıkları kişiler genelde bayan ve 13 yaşından küçük kız çocuklarıdır.Bunlar baştan aşağı pahalı marka elbiseler giydirilirler,elleri , yüzleri temiz kişilerden seçilir. Dışardan bakıldığında düzgün insanlar sanılırlar.Bunları yakalamak için çok tecrübeli ve hırsız psikolojisini bilmek gerekir.Benim özel güvenlik personeline vereceğim en önemli bilgi devriye görevlerini yaparlarken insanların davranışlarına ,hal ve hareketlerine özellikle bakışlarına dikkat etmeleri!! Bu yankesicileri ele veren en büyük özellikleri gözleridir öyle bir bakışları vardır ki dikkatli olunduğunda bu bakışlardan kendilerini ele veriyorlar.

c)Mağazaya barkod değişikliği yaparak haksız fiyatla ürün almaya gelenler;
Bunlar mağazalarda ürünlerin üzerinde bulunan etiketlerin (barkod) fiyatlarını değiştirerek haksız kazanç sağlarlar,bu hırsızlıktan çok dolandırıcılığa da giriyor. Pahalı ürünün barkodunu çıkarıp ,ucuz ürünün barkodunu takmak suretiyle kasaya giderek ödeme yapar ve normal müşteri gibi çıkış yapar.Bunu önlemek için kasiyerlere bu konuda eğitim verilmelidir, önemli görev kasa personeline düşmektedir,ürünleri ve fiyatlarını çok iyi bilmelidirler. Özel güvenlik personelinin yapacağı ise devriye ve gözetim yaparlarken barkot ve etiketlerle oynayan art niyetli kişileri takip etmelidirler.Barkod değişikliğinin en kötü tarafı da stokların karışmasıdır,sizin stoklarınızda satılmış gözüken ürün elinizde,elinizde gözüken ürün ortada yoktur.

d)Personel hırsızlıkları;
Bu hırsızlık türü en tehlikeli olanıdır,önleyemezseniz büyük sorunlara yol açar.Çalışan personele, güvenlik hizmeti verdiğimiz kuruluşun yöneticileri ,İTİMAT KONTROLE MANİ DEĞİLDİR
Cümlesinin açılımını anlatmalıdırlar.
* Personel içeriye girerken ve çıkış yaparken muhakkak üst araması ve çantalarına bakılır.
* Personelin yanlarında getirdikleri mağazada satılan ürünl er güvenliğe kayıt ettirilir,çıkış yaparken sildirilir.
* Personel mesai saatleri içerisinde dışarı çıkış yapacaksa bağlı olduğu reyonun yöneticisinden ne kadar süre izin verildiği belirtilen izin kağıdıyla çıkmalıdır.
d)Depodan çıkan ürünler kesinlikle irsaliye ile çıkış yapmalı, irsaliyesiz ürün çıkışına izin verilmemelidir.
* Projede çalışan temizlik personelinin attığı çöpün güvenlik tarafından kontrol edilmesi (örnek: Şaşkınbakkal X mağazasında görev yaptığımız zaman yaptığım bir istatistik bir yıl
boyunca çöp kontrolünde güvenliğin tespit ettiği ürün fiyatı o yıl
bize ödenen güvenlik ücretinin üç katıydı.)
* Çalışan personelin dışarıdan müşteri kılığında gelen arkadaşlarına ürün vermesi bunu önlemek için personel iyi takip edilmelidir.
* Çalışan personellerden kasiyerler çok iyi denetlenmelidir. (örnek: X mağazalarında denetleme amaçlı çok değişik operasyonlar yapardık bunlardan biri, bizim hizmet verdiğimiz mağazaya başka bir projede görevli arkadaşlarımızı davet ettim. Onlara muhasebeden aldığımız paraların seri no'larını alarak verdim ve reyondan bir ürün alarak kasaya gitmelerini , kasada kasiyere çok acil işinin olduğunu söyleyerek, fiş istemediğini söylemelerini parayı verip hızla çıkmalarını söyledim.Yaptığımız bu operasyonda o gün 8 kasiyerden 4 tanesi parayı alıp cüzdanına koydu.Diğer 4 kasiyer yapması gerekeni yaparak kasalarında fişlerini keserek şeflerine bilgi verdiler. Diğer 4 kasiyer hakkında kanuni işlemler yapıldı.
* Büyük mağazalarda, giyim reyonlarında müşteri ödeme yapmadan tadilat için (paça boyu gibi) ürün terzihanelere gönderilmemelidir.Müşterinin ödemesini yaptığı ürünün tadilat işlemleri personel tarafından satış fişinin bir nüshası tadilat fişine
iliştirilerek yapılmalı ve terzihaneye gönderilmelidir. (Örnek:X mağazasında yakaladığımız bir olay: müşteri geliyor erkek takım elbise reyonunda takım elbiselere bakıyor, kendisine servis veren personel beğendiği takım elbisenin paça boyunu alarak tadilat fişini yazıyor ve ödemeyi kasaya değil kendisine yaparsa %50 indirim yapacağını söylüyor,müşteri kabul ediyor.Müşteriye tadilat fişinin bir nüshasını vererek ,ertesi gün gelin ama reyonda muhakkak beni bulun deyip gönderiyor.Ürünü alıp terzihaneye götürüp terziye önemli müşterinin acil diyor,o zamanlar sistem olarak tadilat fişine personel ödendi yazdığında terzi ürünü yapıyor.Müşteri ertesi gün geliyor personeli buluyor,personel terzihaneden ürünü alıp müşteriye veriyor,müşteri ürünü alıp çıkıyor.personel ürünü kendisine satmış oluyor.
* Mağaza personelinin alış veriş yapması için bir gün belirlenmeli,
Personel o belirlenen günün haricinde alış veriş yapacaksa,reyon
Yöneticisinden izin almalı ,her alış veriş yapan personel yaptığı alış verişin faturasını ilk önce kendi yöneticisine sonra çıkışta güvenlik amirine imzalatmalıdır.

YAKALANAN HIRSIZLARA YAPILAN İŞLEMLER
Yakalanan hırsızlara uygulanan prosedür ,mağaza yönetimi ile beraber hareket edilerek,hırsızın çaldığı ürünler güvenlik tarafından tespit edildikten sonra tutanak tutulur,hırsız kolluk kuvvetlerine haber verilerek teslim edilir.Eğer davacı olunacaksa mağaza yönetiminden bir yönetici müşteki olarak kolluk kuvvetlerine başvurur.

SONUÇ
On yıldır bu sektörün içerisinde güvenlik yöneticisi olarak çalışıyorum. Yazımda sizlerle paylaşmak istediğim bilgiler Büyük mağazacılık güvenliğinde uygulanan veya uygulanması gereken bilgilerdir.Eğer kayıp ve suçu önlemek istiyorsak , benim şahsi görüşüm güvenlik hizmeti alan büyük mağazacılık şirketleri şunu hiçbir zaman unutmamalıdırlar ki , GÜVENLİKTEN YAPILAN TASARRUF EN PAHALI TASARRUFTUR.
Metrekareleri 5000 ile 20000 arasında olan ,her gün binlerce insanın giriş çıkış yaptıkları bu yerleri olması gerektiğinden az sayıda güvenliğe hizmet verdirip veya bu konularda gerçekten Profesyonel olan firmaları çok pahalısınız diyerek sırt çevirenlerin geçtiğimiz yıl yaşanan alış veriş merkezlerindeki özel güvenlik skandallarında gördük.Eğer iyi ve kaliteli hizmet istiyorsanız bu işi profesyonellere yaptıracaksınız.
Alıntı Sahibi : Şenol Mıdık, Işıklar Holding A.Ş. Güv. Amiri

Hiç yorum yok: